Begeleiden
Dyslexie en Dyscalculie

Een positieve duw in de rug
Begeleiding bij dyslexie en dyscalculie
Meer zelfvertrouwen en betere schoolprestaties
Dyslexie en dyscalculie zijn beide hardnekkige problemen die effect hebben op de schoolprestaties en de ontwikkeling van uw kind. Rekenen en taal komen immers overal terug. Heeft uw kind last van grote moeite met rekenen, taal, spelling of begrijpend lezen? En is er daardoor ook sprake van minder zelfvertrouwen of zelfs faalangst? Als ervaren onderwijsconsulent bied ik uw kind de juiste begeleiding bij dyslexie en dyscalculie.
Begeleiding bij dyslexie
Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, zoals dyslexie, hebben vaak moeite met schrijven, lezen, begrijpend lezen, spellen en grammatica. Dit komt doordat hun hersenen klanken en letters minder eenvoudig kunnen koppelen. Dat maakt bijvoorbeeld woordherkenning, snel lezen en foutloos schrijven lastiger. Niet alleen voor taalvakken is dit nadelig, maar ook voor andere vakken waar taal ongemerkt om de hoek komt kijken (zoals geschiedenis en biologie).
Vanuit mijn uitgebreide ervaring met en kennis over taalstoornissen bied ik begeleiding bij dyslexie. Daarbij stem ik mijn aanpak af op uw kind. Wat werkt wél? Waar heeft het kind behoefte aan? Daarbij stimuleer ik uw kind op een positieve manier. Door mijn individuele aandacht en bewezen effectieve methodes kunnen we samen flinke sprongen maken.
Begeleiding bij dyscalculie
Een kind met dyscalculie heeft last van hardnekkige rekenproblemen. Een leerling met dyscalculie heeft bijvoorbeeld moeite met een stapsgewijze rekenaanpak, kan moeilijk strategieën toepassen, of draait veelvuldig getallen om. Vaak hebben leerlingen met dyscalculie faalangst of rekenangst opgebouwd. Dat heeft nadelige gevolgen voor hun leerprestaties en zelfvertrouwen.
Als specialist in rekenproblemen begeleid ik veel kinderen met dyscalculie. In mijn begeleiding ligt de focus op oefenen en herhalen. Het probleem op school is vaak dat leerlingen meer tijd nodig hebben voor rekenen dan dat er beschikbaar is. Daardoor kan een kind niet voldoende oefenen om verder te gaan naar de volgende rekenstap. Ik maak samen met uw kind een positieve inhaalslag. Daarvoor ga ik terug naar wat uw kind wél begrijpt. Vanaf dat punt bied ik de lesstof aan, zodat uw kind wél meekomt, de juiste strategieën aanleert en succeservaringen opdoet.
Positieve duw in de rug
Vaak leiden reken- of taalproblemen ook tot onzekerheid. Werken aan zelfvertrouwen is daarom een vast onderdeel van mijn aanpak. Met het groeien van het zelfvertrouwen verdwijnt ook de faalangst of twijfel. Door dit te combineren met het leren gestructureerd werken, ervaren de leerlingen die ik begeleid al snel positief resultaat. Qua schoolresultaten én qua zelfvertrouwen.
Mijn werkwijze
De eerste stap in mijn begeleiding is om uw kind goed te leren kennen. Een goede vertrouwensband maakt de begeleiding extra effectief. Daarna brengen we de beginsituatie in kaart met een reken- of taalonderzoek. Vervolgens gaan we samen aan de slag in sessies van 1 uur. Na elke sessie of bij elke factuur ontvangt u een verslag. Zo weet u precies waar ik met uw kind aan werk.
Kenmerkend voor mijn werkwijze:
ü Een professionele aanpak (dankzij 20+ jaar ervaring)
ü Altijd een aanpak op maat
ü Ook werken aan het zelfvertrouwen van de leerling
ü Extra specialismen: NT2, autisme, dyslexie en dyscalculie
ü Aandacht voor leerhouding en geconcentreerd werken
ü Handvatten om zelf verder te kunnen
ü Een positieve en effectieve benadering
Tarieven voor begeleiding
Voor de begeleiding bij dyslexie en dyscalculie betaalt u € 50,- voor een sessie van 1 uur. Dit tarief is inclusief voorbereiding en verslaglegging. Voor extra overleg, onderzoek of advies betaalt u € 12,50 per kwartier.
Vrijblijvend kennismaken?
Wilt u een keer gratis en vrijblijvend met mij kennismaken? Dat kan altijd. Graag kijk ik mee wat ik voor u en uw kind kan doen.
Mail me op info@marijkevanderkolk.com of bel naar 06 – 38 51 55 31.
Dan neem ik snel contact met u op. Een hoogbegaafd kind leert vaak snel en goed door hun hoge intelligentie en creatieve denkvermogen. Toch kan hoogbegaafdheid het leerproces ook in de weg zitten. De docent gaat ervan uit dat de leerling het “wel kan”. Maar daardoor leert een hoogbegaafd kind belangrijke tussenstappen en strategieën niet. Dat kan zorgen voor demotivatie, onderpresteren of zelfs gedragsproblemen. Daarom begeleid ik hoogbegaafde kinderen. Ik leer het kind de juiste strategieën aan. Dat zorgt voor betere cijfers en hernieuwde zin om te leren.
Aanpak
Voortgezet onderwijs
Sommige kinderen kunnen wat hulp gebruiken bij de specifieke onderwerpen die op de basisschool aan bod komen (begrijpend lezen, spelling, rekenen en studievaardigheden). Soms gaat het op school wat te snel of is er wat meer persoonlijke aandacht nodig om die lastige breuken, teksten, tabellen, schema’s, procenten, redactiesommen of andere vragen de baas te worden!
Per onderwerp heb ik een programma ontwikkeld dat volledig aansluit op de individuele behoefte. Hiervoor gebruik ik actieve leervormen, leuke opdrachten, stappenplannen en leerstrategieën. Dit betekent dat op deze wijze moeilijke onderwerpen op verschillende manier aan bod komen zodat leren spelenderwijs leuk is geworden.
Het kan dus zo zijn dat we breuken aanleren door middel van kookrecepten, aan de hand van kwartet bezig zijn met taalvaardigheden en met scrabble de woordenschat vergroten.